Activitatea parlamentară înseamnă, în afară de şedinţele de plen, şi lucrări în cadrul comisiilor permanente. Ca membru al Comisiei pentru cultură şi media şi al celei de comunicaţii şi IT, particip săptămânal la dezbateri. Săptămâna aceasta Comisia reunită de cultură şi media a luat în discuţie rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi ale Societăţii Române de Televiziune din anii 2017, 2018 şi 2019, două instituţii în jurul cărora s-au iscat controverse în ultima perioadă. 

În fiecare an, Televiziunea Română ar trebui să depună la Parlament un raport de activitate. Aşa prevede legea de funcționare a instituției. Acesta trece pe la comisiile reunite de buget și finanțe, apoi pe la cele de cultură din legislativ, pentru ca, în final, să ajungă la vot în plenul reunit. Rapoartele de activitate ale TVR au fost ținute în sertare însă mai bine de trei ani. Din acest motiv, Comisia de cultură şi media a celor două Camere ale Parlamentului a trebuit  să voteze rapoartele instituțiilor media de stat din anii 2017, 2018 și 2019. Cele pentru 2020 nu au putut fi luate în discuţie, deoarece acestea au fost trimise extrem de târziu.

Ce înseamnă un astfel de raport? Sunt date concrete referitoare la activitate, la emisiuni, la programele studiourilor locale şi regionale, informaţii privind rata de audienţă, şi, cel mai important, date economico-financiare, legate de cheltuieli şi venituri, costuri de producţie, investiţii, cheltuieli salariale, etc.

La ședința Comisiei reunite pentru cultură şi media a Senatului și Camerei Deputaților am pus întrebări președinților-directori generali ai TVR și Radiodifuziunii Române asupra rapoartelor de activitate prezentate. Pe lângă faptul că, în spiritul arhicunoscut, parlamentarii PSD au avut mai mult declarații politice, răspunsurile au fost, în general, evazive. Președinții-directori generali, Doina Gradea, respectiv Georgică Severin, fost parlamentar PSD, au răspuns,de cele mai multe ori, pe lângă subiect.

Întrebările au subliniat toate aspectele negative ale conducerii TVR și SRR din ultimii 4 ani – lipsa unei strategii editoriale, sume imense cheltuite pe producții, raportul total nefavorabil al Curții de Conturi în privința activității TVR. Acesta din urmă arată că s-au constatat abateri de la cadrul legal, nereguli în gestionarea patrimoniului sau nerespectarea principiilor de eficienţă, economicitate şi eficacitate, care au afectat acurateţea datelor din situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie 2018. Constatările Curţii de Conturi s-au referit şi la nereguli în procesul de achiziţii publice, la decontarea unor cheltuieli nejustificate sau neeligibile, la deficienţe în derularea unei investiţii, precum şi la nereguli privind încheierea şi derularea unor contracte de cesiune a drepturilor de autor.

În ceea ce priveşte cheltuielile de producţie, s-au cerut explicaţii cu privire la o emisiune matinală, produsă de TVR Moldova, care costă 60.000 euro pe lună. Motivul invocat pentru asemenea costuri a fost lipsa unui spaţiu propriu.

Rapoartele de activitate au fost respinse cu 13 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. Acest lucru are drept consecinţă demiterea Consiliilor de Administrație ale Televiziunii Române și ale Radiodifuziunii Române.

Votul din Comisia reunită pentru cultură şi media reprezintă un prim pas pentru reformarea TVR şi a radioului public. Televiziunea Română şi Radiodifuziunea au nevoie de o schimbare care, în primul rând, să oprească risipa banilor publici, pentru că, până acum, au fost o adevărată maşinărie de tocat bani.

Rapoartele de activitate care au primit votul negativ în comisie urmează să fie supuse dezbaterii plenului reunit al Parlamentului şi, dacă vor fi respinse, vor fi numite conduceri interimare la TVR şi SRR.