Persoanele cu dizabilități din România se confruntă deseori cu probleme în ceea ce priveşte accesul în clădirile de locuit, spațiile de muncă sau clădirile disponibile pentru public, la infrastructura de transport şi în alte locuri care ţin de activităţi recreative, culturale sau sportive. Dacă legislaţia prevede norme pentru a crea şanse egale în societate şi acces nelimitat în toate locurile şi la orice tip de activitate pentru persoanele încadrate în grad de handicap, în realitate puţine dintre aceste prevederi sunt puse în practică.

 Faptul că în multe oraşe europene vedem pe stradă persoane în cărucioare rulante ne-ar putea face să credem că numărul acestora este mai mare decât în România. Realitatea este însă alta. În ţările europene persoanele cu dizabilităţi pot duce o viaţă normală, pot fi independente şi se pot deplasa, fără ajutor, oriunde au nevoie datorită faptului că există o infrastructură adaptată pentru această categorie. În România, în schimb, multe persoane cu deficiențe motorii sunt nevoite să stea în casă şi pot ieşi pe stradă doar însoţite pentru că nu există căi de acces, rampe sau lifturi dedicate acestora. Dacă la instituţiile publice şi la marile centre comerciale au fost construite astfel de căi de acces, sunt încă destule locuri unde oamenii în scaun cu rotile nu pot ajunge.

Un exemplu sunt plajele de pe litoralul românesc, total neprietenoase cu persoanele cu dizabilităţi. În acest moment, în România, nu există nicio facilitate aplicabilă persoanelor cu deficiențe motorii, care ar dori să vină la plajă. Este dificil pentru acestea să ajungă de pe faleză pe malul mării, întrucât nu există o infrastructură care să permită deplasarea cu dispozitive medicale rulante pe nisip. Cei care au dificultăţi de deplasare sunt, în mod disciminatoriu, dezavantajați de actuala situație, deşi ar trebui să aibă aceleași facilități și avantaje care există deja pentru cetățenii altor state europene. Din acest motiv, mulți turiști străini ocolesc litoralul românesc.

Este nevoie să corelăm reglementările Uniunii Europene cu legislația noastră. Este imperios necesară facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități pe plajele din România și încurajarea participării și integrării în societate, depline și efective, prin acordarea de locuri rezervate, accesibile persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor lor.

Am depus o iniţiativă legislativă care prevede asigurarea unei infrastructuri pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi pe plaje şi un număr minim de șezlonguri dedicate acestora, lângă luciul de apă. Conform proiectului, operatorii economici sau administrațiile publice locale care dețin sau gestionează plaje amenajate pentru agrement vor fi obligați să rezerve pentru persoanele cu dizabilități 4% din numărul total, dar nu mai puțin de 2 șezlonguri, pe primul rând spre luciul apei, pe toată durata sezonului estival și vor amenaja o cale de acces către acestea, potrivită scaunelor rulante. Amenajările de acces vor fi efectuate din materiale ecologice, ușoare, astfel încât să nu existe un impact negativ asupra mediului înconjurător. Atunci când este cazul, personalul ce deservește zona respectivă de plajă, va face toate demersurile pentru ca persoanele cu  handicap grav sau accentuat să fie conduse la șezlongurile special amenajate. În plus, operatorii de plajă trebuie să se asigure că există în proximitate un grup sanitar potrivit cu nevoile persoanelor care utilizează fotolii rulante. Această infrastructură vine și în sprijinul părinților cu copii în cărucior, precum și a vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane.

Iniţiativa este susținută inclusiv din dorinţa de a nu mai exista discriminări între cetățenii români cu dizabilităţi în diferite sectoare de activitate. Este normal într-o ţară democratică să se respecte demnitatea, autonomia individuală şi independenţa persoanelor şi orice formă de discriminare trebuie combătută. Respectarea diferențelor și acceptarea persoanelor cu handicap ca parte a diversității umane sunt reguli de bază ale unei societăţi civilizate. Pesoanele cu dizabilităţi au dreptul să se integreze în societate, să aibă şanse egale şi să aibă acces neîngrădit la petrecerea timpului liber, la cultură, sport sau turism.