Activitate
parlamentară

Activitate
parlamentară

Remus Negoi, Senator USR PLUS de Constanța

Activitatea mea parlamentară presupune participarea la şedinţele de plen şi la cele ale comisiilor permanente din care fac parte, luări de cuvânt, interpelări sau declaraţii politice. De asemenea, sunt semnatarul mai multor iniţiative legislative pe care le susţin alături de colegii mei din USRPLUS.

Inițiative legislative

Declarații politice

Luări de cuvânt

Întrebări și interpelări

Raport de activitate decembrie 2020 – iunie 2021

Activitatea în plenul Senatului

Din momentul învestirii mele în funcţia de senator, am participat la toate şedinţele de plen în cadrul cărora am acordat votul pentru numeroase acte – iniţiative legislative şi proiecte de hotărâre. Printre cele mai importante momente se numără învestirea noului Guvern, votul pentru bugetul anului 2021 şi elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Împreună cu colegii mei senatori am reuşit, în decursul primelor luni de mandat, să îndreptăm greşelile celor care timp de 30 de ani au pus interesul propriu mai presus de interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă. Astfel, am reuşit:

 • Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor;
 • Transformarea procesului legislativ din Senat într-unul mai transparent şi digitalizat;
 • Desfiinţarea a două instituţii umbrelă ale PSD – Institutul Revoluţiei Române şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, având printre membri lor de bază oameni precum Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu sau Teodor Meleşcanu;
 • Repararea legilor justiţiei;
 • Respingerea a numeroase iniţiative legislative considerate neconstituţionale din legislaturile trecute;
 • Elaborarea un proiect referitor la acordarea de către Comisia de evaluare a unui certificat pe o perioadă nedeterminată pentru persoanele cu handicap ireversibil;
 • Demararea campaniei de vaccinare „Ne vaccinăm şi scăpăm”.

Totodată, am susţinut iniţiativele legislative de sancţionare a parlamentarilor cu un comportament injurios şi a votului dublu în Parlament. Am votat, de asemenea, iniţiativa legislativă care prevede că pornografia infantila, traficul de minori, tortura, traficul de persoane, sclavia şi proxenetismul devin infracțiuni imprescriptibile, legea care facilitează construcţia de trasee velo, precum şi legea spaţiilor verzi. În plus, am fost iniţiatorul unei propuneri legislative privind accesul facil al persoanelor cu dizabilităţi pe plaje.

Activitatea în Comisia de comunicaţii şi tehnologia informaţiei

Încă de la începutul mandatului sunt membru în Comisia de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, în cadrul căreia am dezbătut o serie de măsuri menite să îmbunătăţească sistemul. Cred într-o administraţie publică digitalizată, debirocratizată şi în mijloace tehnologice alternative, prietenoase cu mediul înconjurător. În cadrul acestei comisii am avut ocazia să contribui la:

 • Aprobarea ordonanţei pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății;
 • Aprobarea ordonanței care se referă la măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului afectate de pandemie;
 • Reducerea bugetului ANCOM cu 22 milioane de lei;
 • Introducerea semnăturii electronice în domeniul relaţiilor de muncă, împreună cu marca electronică temporală şi sigiliul electronic;
 • Adoptarea legii 169/2021 care reglementează implementarea reţelelor 5G;
 • Stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale;
 • Reglementarea unor măsuri necesare funcționării justiţiei ca serviciu public, în contextul pandemiei de COVID;
 • Depunerea a două amendamente pentru modificarea și completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la serviciile media audiovizuale.

Totodată, am participat la o discuţie cu Clotilde Armand, primarul sectorului 1 Bucureşti despre digitalizarea instituţiilor publice locale.

Activitatea în Comisia de cultură şi media

Cultura a reprezentat mereu o pasiune pentru mine, astfel că, în calitatea mea de membru al Comisiei de cultură şi media, am încercat întotdeauna să evidenţiez importanţa promovării sectorului cultural din România. Cele mai importante măsuri dezbătute şi votate de la începutul mandatului sunt:

 • Susţinerea sectorului cultural prin acordarea unui sprijin financiar din partea statului pentru artişti în perioada pandemiei;
 • Profesionalizarea CNA prin audierea candidaţilor pentru posturile de titular şi supleant;
 • Respingerea rapoartelor de activitate ale TVR şi Radiodifuziunii Române – demiterea Consiliilor de Administraţie;
 • Elaborarea unui nou Cod al Patrimoniului – Poliţia de Patrimoniu.

Activitatea în Comisia pentru relaţia cu UNESCO

Patrimoniul cultural a reprezentat întotdeauna un subiect de interes pentru mine, astfel că, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru relaţia cu UNESCO, am încercat mereu să evidenţiez importanţa protejării şi a promovării patrimoniului cultural naţional. Cel mai important moment a fost sărbătorirea a 65 de ani de prezenţă românească în UNESCO, prilej cu care am participat la o masă rotundă cu tema „Patrimoniul mondial UNESCO din România, provocări şi soluţii”. Alte aspecte abordate în cadrul şedinţelor de lucru au fost:

 • Situaţia dosarelor Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu şi a peisajului minier de la Roşia Montană, care vor intra în dezbaterea UNESCO în 2021;
 • Stadiul dosarului „LIMES – Frontierele Imperiului Roman în România” care urmează să fie depus la UNESCO;
 • Prezentarea priorităţilor Institutului Naţional al Patrimoniului pentru anul 2021;
 • Stadiul lucrărilor la Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei;
 • Discuții referitoare la îndeplinirea obligațiilor privind programul de conformare impus de UNESCO, privind Rezervațiile „Rodna” și „Retezat” și bunul UNESCO „Păduri virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei”

De asemenea, am vizitat siturile şi monumentele care se află pe lista indicativă UNESCO din zona Dobrogei – Ansamblul Rupestru de la Murfatlar şi Cetăţile Sucidava, Capidava, Carsium. În plus, am elaborat, împreună cu colegii mei senatori, o iniţiativă legislativă pentru ca ziua de 24 mai să devină „Ziua naţională a iei”.

Activitatea în judeţul Constanţa

Problemele locale reprezintă o prioritate pentru mine. Mi-am propus pe parcursul mandatului să reprezint interesele cetăţenilor din Constanţa, să fiu în permanenţă conectat la dinamica locală şi să promovez un dialog real cu oamenii care se confruntă zi de zi cu situaţiile pe care dorim să le rezolvăm.

În acest sens, în primele luni de mandat am organizat, împreună cu colegii mei consilieri locali, vizite în mai multe localităţi din judeţ pentru a constata neregulile cu care acestea se confruntă. Astfel, am descoperit cum în Năvodari nu sunt respectate autorizaţiile de construcţie şi cum în Cumpăna malul canalului Dunăre – Marea Neagră se surpă de la o zi la alta, iar autorităţile locale nu intervin în acest sens.

Fiind membru în Comisia de cultură şi media, principalul meu obiectiv este promovarea patrimoniului cultural local. Judeţul Constanţa se bucură de o bogată moştenire istorică: cetăţi din perioada Imperiului Roman, biserici de cretă sau palate regale. Am vizitat o parte din cetăţile istorice (Cetatea Sucidava, Capidava, Carsium), precum şi bisericile din cretă ale Ansamblului Rupestru de la Murfatlar. Cetăţile din linia de apărare Limes din judeţul Constanţa au fost introduse într-o  rută cultural turistică.

O altă perlă culturală a oraşului este Palatul Regal al Reginei Maria din Mamaia. Am avut o primă discuție cu Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii, pentru a găsi căi prin care ministerul să-şi exercite dreptul de preemțiune în achiziția terenului. Ori orice modalitate pentru a aduce la viață Palatul Regal.

De asemenea, m-am implicat în acţiuni de ecologizare a spaţiilor verzi din cartierele judeţului, printr-o iniţiativă a ONG-ului Verde Urban. În plus, am participat la o întâlnire cu Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa.

Sunt, de asemenea, bucuros că am reuşit să obţinem prin PNRR fonduri europene pentru modernizarea spitalelor din Constanţa şi pentru modernizarea căii ferate pe ruta Constanţa – Mangalia.

Totodată, am avut o serie de intervenţii în cadrul unor emisiuni locale radio-tv în care am dezbătut atât obiectivele mele pe plan local, cât şi activitatea mea parlamentară.

Activitatea continuă a cabinetului

Cabinetul parlamentar deserveşte în primul rând interesele cetăţenilor din Constanţa. Aşadar, am elaborat împreună cu echipa de consilieri un program de audienţe pentru cetăţeni şi am încercat, prin intermediul declaraţiilor politice din plenul Senatului, să scot în evidenţă principalele nevoi ale constănţenilor.

De asemenea, am organizat un stagiu de practică dedicat studenţilor care s-a încheiat cu o vizită de lucru în cadrul Parlamentului.

Depunerea jurământului

Luări de cuvânt în plen

Primarii PSD nu trebuie să devină baroni locali, 17 februarie 2021

Defrişarea Pădurii Comorova, 3 martie 2021

Resuscităm Poliţia Patrimoniului, 24 martie 2021

Inconştienţa politică a opoziţiei naşte monştri, 31 martie 2021

Cum evaluăm Patrimoniul Cultural Naţional Mobil, 12 mai 2021

Aprobarea L96 în Comisia de cultură – ziua picturii naţionale, 17 mai 2021

Fundaţiile de Tineret şi patrimoniul deţinut, 26 mai 2021

Îi reprezint în Parlament pe constănţeni şi, de aceea, încerc să fiu permanent la curent cu problemele din teritoriu, mă implic în rezolvarea lor şi, în calitate de senator, le aduc în atenţia celor abilitaţi să găsească soluţii.

Fapte, nu vorbe

Asta ne-am propus să facem în cei 4 ani de mandat pentru a schimba România în bine. Următorii ani vor fi cei ai construcţiei durabile, în care, aşa cum am promis, vom pune în practică, rând pe rând, angajamentele din programul de guvernare.

 • Comisia pentru cultură și media
 • Comisia pentru comunicații și tehnologia informației