Guvernul Cioloș a fost respins în Parlament, cu 88 de voturi pentru şi 184 împotrivă.

Deşi, în aceste momente de criză sanitară, România are nevoie de un guvern cu puteri depline, care să poată lua măsuri pentru limitarea pandemiei, prin votul iresponsabil dat cabinetului USR PLUS parlamentarii nu au făcut decât să prelungească criza politică. Premierul Dacian Cioloş nu a venit doar cu un guvern, ci şi cu un program de guvernare cu calendar clar de implementare: măsuri pentru reducerea preţului energiei electrice, măsuri pentru limitarea transmiterii COVID-19, desfiinţarea SIIJ până la finalul lunii octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la finalul anului viitor, implementarea proiectului „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici, reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la finalul lui 2022,  reforma companiilor de stat și actualizarea legislației până la sfârşitul anului 2022, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

În situaţia în care, după demiterea guvernului Cîţu, niciun partid politic nu a venit cu o propunere de premier, USR PLUS şi-a asumat răspunderea guvernării, într-un moment de criză şi a venit cu soluţii pentru situaţia pandemică, pentru criza energetică și pentru lansarea PNRR.

Votul din Parlament a demonstrat însă că starea în care se află acum România în lupta cu virusul Sars-CoV-2, explozia preţurilor la energie şi carburant sau creşterea inflaţiei nu reprezintă o prioritate pentru parlamentarii care sunt, mai degrabă, interesaţi de jocurile politice. Mai mult, unii dintre ei nici măcar nu şi-au asumat exercitarea votului, deşi cu toţii aveam la îndemână acest intrument pentru a pune punct crizei guvernamentale.

România funcţionează în continuare cu un guvern demis, cu puteri limitate, în timp ce întreaga procedură pentru desemnarea unui nou prim ministru a fost reluată. USR PLUS nu a mai mers cu o propunere de premier la consultările de la Cotroceni, în timp ce PNL a ales să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă. Numirea unui militar în fruntea guvernului nu este un semnal bun, dar, chiar şi în aceste condiţii, considerăm că refacerea alianţei PNL-USR-UDMR este soluţia cea mai bună pentru România în acest moment. Decizia este însă la PNL şi urmează să vedem dacă responsabilitatea şi grija faţă de cetăţeni primează în faţa jocurilor politice.

În acest moment este nevoie de un guvern care să aibă majoritate în Parlament şi nu vom susţine un guvern minoritar atâta timp cât există varianta de a construi această majoritate pentru a pune în aplicare reformele. Dacă USR PLUS nu va fi la guvernare, în mod cert va fi în opoziţie.