Politicienii PSD şi PNL au defilat prin curţile şcolilor la festivităţile de deschidere a noului an şcolar cu discursuri propagandistice care nu au nicio legătură cu realitatea.

Dincolo de vorbe în educaţie este acelaşi haos ca până acum. Avem în continuare şcoli cu toalete în curte, nesigure şi fără dotări minime pentru elevi, o programă şcolară neadaptată nevoilor actuale şi o lipsă acută de cadre didactice. În plus, deşi Ministerul Educaţiei a anunțat gratuitate la transport pentru elevii navetişti, astăzi, în prima zi de şcoală, la Constanţa aceştia au fost nevoiţi să îşi plătească biletele şi abonamentele pentru a veni la ore. Asociaţia Elevilor din Constanţa a semnalat încă o dată această problemă pe care reprezentanţii minsiterului s-au lăudat că au rezolvat-o.

În plus, prima zi de şcoală nu a venit cu veşti bune: peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR. Înainte de a le trimite către Comisia Europeană, Ministerul Educației a “corectat” câteva reforme importante din PNRR, capitolul “România Educată”.  Printre altele, a tăiat peste 1.800 de laboratoare de informatică, 330 de școli dotate prin PNRAS, 10% din școlile care trebuiau renovate, jumătate din microbuzele electrice școlare.

Se poate însă și în România ca educația să devină o prioritate, dar este nevoie de oameni competenţi şi implicaţi. Ne-au arătat primarii USR.

În Sectorul 2 din Bucureşti 28 de şcoli au fost modernizate. Primarul USR, Radu Mihaiu a investit 27,7% din bugetul de dezvoltare în educație. De asemenea, au fost atrași bani din PNRR pentru dotarea a 60 de școli cu echipamente IT și mobilier. 

La Timişoara, unde primar este Domic Fritz, se construiesc 8 clădiri noi de școli, iar până în 2026, cu bani din PNRR, toți copiii din Timișoara vor avea mobilier și echipament modern- o investiție de 18 milioane euro.

În Sectorul 1 Clotilde Armand a alocat un buget de 496 de milioane lei pentru învățământ, o creștere de 80 de milioane față de anul trecut. În jur de 170 de milioane lei s-au investit în renovări și dotări, iar 90 de milioane lei s-au alocat pentru burse, cele mai mari din București. 

Investiții de trei ori mai mari faţă de 2020 în educație a făcut şi Lucian Stanciu-Viziteu la Bacău. A alocat 31 de milioane lei pentru școlile din oraș şi tehnologia de ultimă generație care va fi introdusă în 734 de clase.

Elena Lasconi a făcut cea mai mare investiție în educație din istoria orașului Câmpulung şi a obținut 15,7 milioane  lei pentru dotarea a 14 școli cu echipamente tehnologice modern.

Allen Coliban a continuat programul „Primul Ghiozdan” pentru 2.500 de elevii din clasa pregătitoare din Brașov care au primit pachete cu rechizite. De asemenea, un nou corp de școală a fost finalizat cu șase luni mai devreme. 

În Alba Iulia Gabriel Pleşa a obținut o finanțare de 25 de milioane lei din PNRR pentru mobilier nou în 20 de școli, iar în Dumbrăviţa e gata o școală nouă, din fonduri europene, cu facilități precum bazin de înot, sală de sport, bibliotecă și laboratoare.

Au mai fost investiţii în educaţie la Sânpetru, în Brașov, cu fonduri din PNRR, la Întorsura Buzăului, în Horodnic de Jos, în Cenad şi la Milișăuți.

Acestea sunt doar câteva exemple din ce au făcut primarii USR pentru școlile din comunitățile lor. 

Pe de altă parte, profesorul Klaus Iohannis nu a făcut absolut nimic în cadrul marelui său proiect eşuat “România Educată”. Doar vorbe goale, promisiuni şi minciuni.