USR PLUS a ieșit de la guvernare. Miniștrii și-au înaintat demisiile după ce premierul, Florin Cîțu l-a demis, unilateral, pe ministrul de justiție, Stelian Ion, pentru că a refuzat avizarea PNDL 3, marele jaf național. Este același program inițiat de Liviu Dragnea prin care baronii își umpleau buzunarele, iar comunitățile rămâneau la fel de sărace. Este unul din programele din care s-a furat cel mai mult și cel mai flagrant sub pretextul că ajutăm comunitățile locale.

Am refuzat să girăm furtul din bani publici prin PNDL 3, un program în valoare de 50 de miliarde de lei din banii contribuabililor. Cu această sumă s-ar putea ridica 10 spitale regionale, s-ar putea construi autostrăzi, s-ar putea face 25.000 de școli și peste 30.000 de grădinițe, conform unui cost standard publicat de Ministerul Educației.

După plecarea miniştrilor USR PLUS din guvern, Florin Cîţu i-a eliberat din funcţii pe secretarii de stat şi apoi pe prefecţii şi subprefecţii USR PLUS. Asta fără explicaţii sau motive care să aibă la bază orice fel de analiză a performanţelor acestora, lucru care demonstrează faptul că premierul a transformat actul de guvernare într-un joc politic cu miză proprie.

După revocarea abuzivă a Ministrului Justiției, Stelian Ion, am iniţiat o moţiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu. USR PLUS a solicitat în coaliție desemnarea unui nou prim-ministru, unul care să respecte în mod egal toți miniștrii, toți partenerii de guvernare și care să guverneze responsabil, fără abuzuri și amenințări. Colegii lui au ales să facă scut în jurul său. Nu ne-a mai rămas altă soluție decât depunerea unei moțiuni de cenzură.

Însă jocurile politice ale lui Florin Cîţu nu s-au oprit aici. 4 ședințe BPR au fost boicotate de PSD, în încercarea disperată de a amâna ilegal moțiunea de cenzură și a-l menține pe Florin Cîțu prim-ministru. În cele din urmă, cu votul PSD – PNL – UDMR, a fost decis votul pe moțiune după decizia CCR. Este o încălcare a termenelor constituționale și un atac la democrație pentru că o moțiune de cenzură este un drept constituțional al opoziției și nu poate fi amânată la nesfârșit, în funcție de blaturile din Parlament.

Circul a continuat joi în plenul Parlamentului, la citirea moţiunii. Florin Roman, deputat și prieten apropiat al lui Florin Cîțu, și-a arogat fără niciun fundament regulamentar președinția de ședință. A confiscat la propriu microfonul și a refuzat să îi dea cuvântul președintelui Senatului, Anca Dragu. PSD și PNL au votat cot la cot împotriva dezbaterii moțiunii de cenzură care-l vizează pe premierul în funcție. Plenul Parlamentului a respins propunerea USR PLUS de introducere pe ordinea de zi a stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură.

Vrem să construim o Românie fără hoție, o Românie modernă. Am promis alegătorilor reforme şi asta am făcut până acum. Iată ce au realizat miniştrii USR PLUS:

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut ca principală misiune să repare după Dragnea și Iordache tot ce au stricat în sistemul de justiție. A propus un proiect de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților, a avansat proiecte noi pentru legile justiției și a pus în dezbatere publică modificările la Codul Penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru 2021 – 2025. Stelian Ion a deblocat admiterea în magistratură și a demarat concursul pentru funcțiile de procurori-șefi DNA și DIICOT.

În timpul mandatului lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor lucrările pe șantiere au mers în ritm alert: peste 30 de șantiere și peste 600 km de autostradă, drumuri expres și de legătură, reabilitări poduri, centuri și drumuri naționale. În primele luni ale anului am avut un record de 3,7 miliarde de lei investiții din fonduri europene. Mai mult, Cătălin Drulă a fost primul ministru al Transporturilor care s-a luptat cu mafia liderului sindical Ion Rădoi de la Metrorex și a reușit să elimine chioșcurile ilegale de la metrou.

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani, a reușit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări în spitale, centre sociale și școli, în contextul pandemiei COVID-19 și a reușit să crească ritmul de absorbție al fondurilor europene de peste 3 ori în perioada ianuarie – iunie 2021 față de aceeași perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro.

La Ministerul Economiei, Claudiu Năsui a asigurat o sumă record pentru firmele românești afectate de pandemie – 2,34 miliarde lei. Ca ministru, Claudiu Năsui a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administrație formate din profesioniști pentru toate cele 70 de companii din subordine, a lansat un amplu program de debirocratizare care să vină în sprijinul antreprenorilor.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a pregătit sistemul sanitar pentru gestionarea valului patru al pandemiei de COVID-19. A transparentizat toate contractele de achiziții de la Ministerul Sănătății și a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcțiilor de manageri în spitale. Ioana Mihăilă a aprobat lista medicamentelor esențiale și a extins vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 și 18 ani.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a finalizat proiectul de lege privind Codul Comunicațiilor – legea esențială pentru inițierea procesului de licitare a frecvențelor 5G care ar trebui să aducă mai mult de 2 miliarde de lei la buget. A început procesul de inventariere a activelor digitale ale statului şi reorientarea sistemelor informatice neutilizate sau depreciate. A promovat utilizarea semnăturii electronice a funcţionarilor din administraţia publică, astfel încât aceştia să poată comunica digital cu firmele.

România are nevoie de o dezvoltare reală şi, din acest motiv, vom continua să susținem reformele şi să ne respectăm angajamentele luate faţă de alegători, însă nu vom face parte dintr-un guvern condus de un premier iresponsabil care guvernează fără un minim de respect pentru acordurile de coaliție.