USR PLUS începe o nouă etapă. Intrăm în opoziţie, după ce PNL a decis să facă alianţă cu PSD. Liberalii ar fi putut alege reformele alături de USR PLUS, însă au ales hoţia, stagnarea şi întoarcerea în trecut.

În ultimele luni, suflul nou adus în politică de USR PLUS  i-a deranjat pe politicienii cu vechime, care ne-au văzut ca pe o ameninţare pentru privilegiile de care s-au bucurat de-a lungul timpului, pentru clientela de partid sau pentru folosirea discreţionară a banului public Noi am venit cu un program de guvernare coerent, cu termene de implementare clare şi nu ne-am trădat promisiunile făcute alegătorilor.

În tot acest timp, PNL a vorbit de reforme însă nu a dat semne că doreşte să le pună în practică, iar această alianţă toxică cu PSD demonstrează ipocrizia liberalilor, care nu au ţinut cont de voinţa politică a românilor. Multe dintre acțiunile liderilor PNL ne-au arătat că aproape tot ce contează pentru ei este accesul la resurse și puterea, în timp ce USR s-a opus cu vehemenţă acestor vechi metehne ale politicii românești.

USR PLUS nu va vota niciodată un guvern din care face parte PSD pentru că asta îi va costa scump pe români. Singurul scop al noului USL este să blocheze direcția reformistă începută de USR şi să își păstreze privilegiile.

De ce a ieşit USR PLUS de la guvernare? Decizia de a părăsi guvernul Cîţu nu a fost luată din cauza revocării unor miniştri, pentru că USR PLUS nu vrea participarea la guvernare de dragul puterii, ci îşi doreşte reforme pe bune. USR s-a retras deoarece obiectivele din programul de guvernare au tot fost amânate, iar acordurile din coaliţie nu au fost respectate. PNL a pus presiune pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, să dea aviz favorabil pentru programul „Anghel Saligny”, iar Florin Cîțu l-a demis, unilateral, pentru că a refuzat avizarea acestui mare jaf național. Guvernarea, în această situaţie şi alături de un premier iresponsabil, nu mai era posibilă.

USR PLUS a fost însă deschis la negocieri pentru refacerea coaliţiei, cu un alt prim-ministru, singura soluţie viabilă pentru România. PNL a decis însă să meargă cu PSD, alături de care clasa politică clientelară se repliază.

Ce fel de opoziţie va face USR PLUS? Ne vom opune abuzurilor acestei alianţe PNL-PSD, vom urmări felul cum sunt puse în practică proiectele începute de miniştrii USR şi ne vom asigura că nu vor fi oprite reformele din PNRR, cel mai ambiţios program de reforme asumat de România în ultimele decenii. Sub nicio formă, nu vom lăsa ca PNRR să devină o sursă clientelară pentru liberali şi social democraţi.

Rămânem o forţă politică pro-europeană care îşi doreşte modernizarea României şi reformarea statului şi vom folosi toate instrumentele pe care le avem pentru a ne asigura că România continuă parcursul pro-european care înseamnă reformarea sistemului, oportunităţi pentru mediul de afaceri, măsuri pentru ieşirea din criză. Ne vom asigura că rămân pe agenda publică reforme precum: depolitizarea, transparentizarea, eficienţa cheltuirii banilor publici, eliminarea pensiilor speciale, reformarea justiţiei.

Obiectivul nostru este să devenim o forţă politică alternativă, la următoarele alegeri, reformistă şi pro-europeană şi rămânem fideli programului de reforme pe care l-am propus pentru ca România să devină un stat european modern.