Iniţiativa legislativă a USR care ar fi ajutat persoanele cu dizabilităţi să aibă o viaţă mai bună a fost scoasă de pe ordinea de zi a Senatului de coaliția PSD-PNL-UDMR. Această alianţă toxică își bate joc de 850.000 de persoane cu dizabilități.

Am lucrat cu ONG-uri și specialiști din toate partidele peste 9 luni pe schimbarea legii 448 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și, exact când trebuia să dăm vot pe marginea ei, coaliția de guvernare a retras subiectul de pe ordinea de zi. Vorbim de o lege cu raport de admitere în comisie, dezbătută în plen cu angajamentul tuturor partidelor de a o susține, iar când trebuia să o votăm senatorii PSD-PNL-UDMR au eliminat subiectul de pe ordinea de zi prin tertipluri juridice.

USR a ieșit din plen în semn de protest, însă după numărătoarea peneliștilor s-a găsit cumva cvorum acolo unde nu avea cum să fie. 75 – 20 = 73. Miza este modernizarea organismelor care se ocupă de persoanele instituționalizate din România.

Pe lângă creșterea indemnizațiilor, proiectul cuprinde măsuri care vizează îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, adulți și copii. Iniţiativa prevede introducerea un venit suplimentar pentru adulții cu dizabilități grave care nu pot obține venituri și nici nu beneficiază de pensie, înființarea de servicii de îngrijire la domiciliu cu ajutorul unor echipe mobile și al asistenților personali profesioniști care să ducă la evitarea instituționalizării şi redefininirea centrelor de asistență și îngrijire şi mutarea accentul de pe componenta rezidențială pe cea de acordarea de servicii pentru mai mulți potențiali beneficiari. Trebuie oferite  alternative pentru a evita instituționalizarea.Covârșitoarea majoritate a persoanelor cu dizabilități se află în grija exclusivă a familiei. În momentul în care acest sprijin încetează, instituționalizarea este în prezent singura opțiune. Din aces motiv, măsurile pentru dezvoltarea de servicii în comunitate, de îngrijire și asistență la domiciliu sau în familia extinsă sunt extrem de importatente.

De asemenea, proiectul face referire şi la creșterea numărului de centre respiro în funcție de nevoile fiecărui UAT în parte, credite cu dobândă subvenționată atât pentru adulți, cât și pentru părinții/reprezentanții legali ai copiilor cu dizabilități, pentru achiziționarea de echipamente de mobilitate sau tehnologii asistive pe lângă creditele acordate în prezent, pentru adaptarea locuinței, achiziționarea unui autoturism adaptat transportului copilului cu handicap grav, suplimentarea numărului de profesori de sprijin pentru a acoperi nevoile copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum şi acordarea certificatului de încadrare în grad nerevizuibil și pentru minorii cu afecțiuni grave.

Proiectul este unul aşteptat pentru care au fost depuse eforturi considerabile şi care vine sa reglementeze neajunsurile persoanelor cu dizabilităţi din România. Acesta va trece însă, cel mai probabil, tacit și va pierde implicit zeci de amendamente, sute de ore de muncă depuse de oamenii implicați în el și, odată cu ele, speranța a 850.000 dintre cei mai vulnerabili cetățeni ai României. Sunt oameni de care statul român aproape că a uitat şi modificările aduse de acest proiect ar fi trebuit să fie benefice pentru ei. Persoanele cu dizabilități au avut parte, prea mult timp, de promisiuni și vorbe goale. E timpul măsurilor concrete, însă membrilor coaliţiei de guvernare nu le pasă de persoanele cu dizabilităţi şi prin scoaterea proiectului de la vot au demonstrat o batjocura fără limită la adresa acestei categorii vulnerabile.

Recunoaşterea drepturilor persoanelor cu dizabilități se face în Parlament, votând legi pentru români, nu prin declaraţii politice!