Am efectuat de la începutul acestei sesiuni parlamentare mai multe vzite în teren în judeţul Constanţa, circumscripţia electorală în care am fost ales. Am mers în diferite locuri să văd personal care este situaţia, după ce constănţenii mi-au adus la cunoştinţă diverse probleme cu care se confruntă. Consider că munca unui parlamentar nu trebuie să se rezume la activitate din Parlament şi că atunci când sunt semnalate nereguli presiunea din mai multe locuri pusă pe cei ce ar trebui să rezove situaţia dă rezultate. De aceea am sesizat organiele competente în legătură cu problemele pe care mi le-au adus la cunoştinţă cetăţenii şi pe care le-am verificat personal la faţa locului.

Am fost cu consilierii locali USR, Cristiana Popescu şi Mihai Ochiuleţ în cartierul Palazu Mare din Constanța, unde am oobservat că o parte din malul lacului Siutghiol este îngrădită. Mai mult, canalele din zonă au fost exploatate, fiind astfel încălcată legea privind ariile protejate. Am sesizat Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură Constanţa, Garda de Mediu, ARBDD şi ANANP referitor la această situaţie. ANPA este autoritatea care eliberează autorizaţii de pescuit şi licenţe de pescuit şi de acvacultură şi am cerut să imi transmită dacă există autorizații eliberate pentru zona lacului Siutghiol şi dacă o astfel de autorizaţie presupune și dreptul celor care au preluat luciul de apă să monteze gard pentru a încercui respectiva zonă. În răspursul primit de la ANPA se arată că nu există nicio autorizaţie în vigoare pentru lacul Siutghiol eliberată de către Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură. Pe de altă parte, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate mi-a confirmat faptul că lacul Siutghiol face parte dintr-o arie naturală protejată pentru care ANANP reprezintă autoritatea responsabilă cu rol în administrarea acesteia. În urma sesizării pe care am înaintat-o au fost efectuate verificări la faţa locului şi au fost identificate 2 terenuri împrejmuite care aparţin societăţii Master Fishing SRL În plus, pe unul dintre terenuri a fost găsită o rampă veche. ANANP a solicitat firmei Master Fishing SRL să trimită documentele privind statutul amplasamentelor, întrucât suprafaţa vizată de control era împrejmuită şi accesul restricţionat. În plus, au fost luate coordonatele în vederea stabilirii poziţiei terenurilor în raport cu aria protejată. De asemenea, s-a constatat că pentru terenurile împrejmuite şi lucrările efectuate nu a fost înregistrată nicio solicitare la ANANP privind emiterea avizului. ANANP a comunicat că în momentul în care se va clarifica situaţia terenurilor şi a lucrărilor aferente, în raport cu prevederile legale, se va stabili dacă trebuie sau nu aplicate sancţiuni.

Tot pe malul lacului Siutghiol, însă în cartierul Palazu Mare, este o adevărată haiducie imobiliară. Dezvoltatorul care efectuează lucrări de construcţie în zonă a fost somat să igienizeze şantierul după sesizările pe care le-am depus la Garda de Mediu şi Poliţia Locală Năvodari cu privire la faptul că mormane imense de pământ provenit de la construcții sufocă malul lacului în dreptul străzii M1. Acestea provoacă daune mediului înconjurător și blochează accesul public.

Am fost la faţa locului cu colegii mei, deputatul USR Stelian Ion, preşedintele USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, vicepreşedintele Consiliului Județean, Petre Enciu şi consilierul local USR Năvodari, Ştefan Antonaru pentru a vedea situaţia falezei lacului şi ulterior, am trimis sesizări autorităţilor competente. Ca urmare a acestor sesizări, Poliţia Locală Năvodari a luat legătura cu reprezentanţii firmei ANM Lake Resort SRL care efectuează lucrări pe şantierul Complex Natalya din zona respectivă. În răspunsul primit de la Poliţia Locală Năvodari se precizează că i s-a cerut dezvoltatorului să reloce pământul depozitat pe stradă şi să cureţe perimetrul şantierului. Aşteptăm ca şi Garda de Mediu să efectueze verificări în zonă şi să ia măsuri împotriva celor care depozitează ilegal pământul provenit din construcţii pe domeniul public.

Şi problemele din municipiul Constanţa sunt permanent în atenţia mea. Din nefericire, în ultimul timp ne-am obișnuit ca orașul nostru să arate ca după război, însă în unele cazuri lucrurile sunt chiar mai grave. Strada Iuliu Maniu din Palazu Mare, cartier al municipiului Constanța, arată mai rău ca o uliță de sat, iar pe lângă acest lucru cineva și-a însușit o parte din stradă și a montat un gard care împrejmuiește atât proprietatea lui cât și domeniul public. Astfel, cei care circulă pe strada Iuliu Maniu au surpriza să vadă că drumul se întrerupe brusc într-un gard.  Vom afla cine este cel care a considerat strada proprietate privată! Primarul nu consideră însă o prioritate asfaltarea unei astfel de străzi, acoperite cu pământ, dar decopertează şi reasfaltează străzi perfect circulabile, cum ar fi Frunzelor din cartierul Coiciu. Şoferii care trec prin zonă ştiu că asfaltul era neted pe această stradă, nu erau gropi, iar lucrările care se desfăşoară acum sunt complet inutile Asta în situaţia în care multe alte zone ale oraşului necesită reabilitări.

Voi continua activităţile în teritoriu în paralel cu munca din Senat, iar constănţenii pot să imi aducă la cunoştiinţă problemele cu care se confruntă pe adresa de e-mail [email protected] sau la cabinetul parlamentar de pe bulevardul Mamaia nr. 13 etaj 2.