Săptămâna aceasta am votat în Senat împotriva creșterii taxelor alături, de colegii mei din USR, însă cu votul parlamentarilor din coaliţie, au trecut de Senat modificările Codului Fiscal care includ mai multe prevederi nocive cum ar fi majorarea cu 50% a impozitelor pentru clădirile rezidenţiale și supraimpozitarea muncii part time.

PSD și PNL n-au vrut să renunțe la supraimpozitarea muncii part-time nici măcar după ce 100.000 de locuri de muncă au dispărut din cauza legii lor. USR le-a cerut să o facă, iar ei au refuzat. Mai mult de atât, în prag de criză economică, PSD și PNL au decis să crească taxele pe proprietate cu 50% şi apoi  au încercat, în stilul bine cunoscut, să arunce vina pe USR pentru această majorare a impozitului și au spus că așa este scris în PNRR. Adevărul este că NU scrie in PNRR că din 2023 trebuie să crească taxele locale. Este vorba despre o analiză care trebuie făcută și un nou model de impozitare astfel încât impozitul pe locuințe să fie mai bine corelat cu valoarea locuinței. Acest lucru se face progresiv până în 2026. Degeaba înceacă să dea vina pe USR. Ei sunt singurii responsabili pentru situaţia în care a ajuns România pentru că sunt incapabili de a gestiona economia.

Inflația a ajuns la 15,9%, cel mai mare nivel din ultimii 19 ani.  Pentru români prețurile cresc, taxele și impozitele cresc, iar aleșii PSD-PNL-UDMR-AUR își majorează salariile! Bugetul Senatului, votat săptămâna aceasta de senatorii PSD-PNL-UDMR, include atât pensiile speciale ale parlamentarilor, cât și mărirea fondurilor cu mai bine de 50% pentru sinecurile numite Institutul Levantului și Institutul Revoluției.

Senatorii PSD-PNL-UDMR au votat pentru mărirea bugetului Senatului pentru sinecurile foștilor președinți Emil Constantinescu și Ion Iliescu!  Institutele – fantomă ca Institutul Levantului sau Institutul Revoluției Române primesc mai mulți bani. Pentru pensiile sau salariile obișnuite nu sunt bani, însă pentru sinecurile lor, da!

Şi pentru că trebuie să se întâmple şi lucruri bune, am depus, împreună cu colegul meu, senatorul USR Sebastian Cernic, inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii publicității stradale, astfel încât autorităţile locale să nu mai întâmpine probleme cu cei care folosesc mihloacele publicitare. Proiectul completează mijloacele publicitare, definite în legea 185/2013, supuse identificării și notificării proprietarilor acestora, a căror amplasare nu mai corespunde cu noile reglementări. Au fost multe situații nefirești, prin care cei care amplasează mijloace publicitare în spațiul public se eschivau de la multe obligații ce le reveneau, față de autoritățile locale, invocând faptul că acele mijloace publicitare nu se încadrau în categoria panouri publicitare.  În fapt, se înlocuiește termenul general “panouri” cu toate mijloacele publicitare definite chiar de legea 185/2013. Consider că orice proiect legislativ trebuie să fie discutat sau să vină din partea celor care sunt direct implicați şi, din acest motiv, au fost consultaţi în elaborarea acestei iniţiative primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu şi consilierul local municipal USR Constanța, Cătălin Iacob.

Tot săptămâna aceasta am susţinut în plen o declaraţie politică cu privire la activitatea lui Alexandru Rafila, ministrul „Nimic, nu pot, e greu”. A trecut un an de la numirea sa în funcţie şi în tot acest timp nu a făcut nimic decât să se plângă că nu se poate. Sunt 1,7 miliarde de euro pentru 25 de spitale prin PNRR şi Rafila trebuie doar să aleagă din cele 49 de proiecte existente însă nici măcar atât nu poate face. În plus, pentru prima dată avem 180 de milioane de euro pentru renovarea şi tehnologizarea a 3.000 de cabinete ale medicilor de familie, iar Alexandru Rafila a deschis apelul, a delegat un singur consilier care să se ocupe de proiectele trimise şi acesta a plecat în concediu. Este vorba despre indolenţă şi incompetenţă din partea ministrului Sănătăţii care ar trebui să-şi dea demisia de onoare.