Legea care ar fi trebuit să desființeze toate pensiile speciale, astfel încât să fim cu toții egali și să primim pensie pe baza a cât am contribuit de-a lungul vieții profesionale, a fost transformată de PSD și PNL în legea de salvare a pensiilor speciale. Actul normativ e plin de derogări şi excepţii. Nicio altă categorie de pensii speciale nu este desființată, în afară de cele ale parlamentarilor.

Parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern. Cel puțin 20 de ani de acum înainte, pensiile speciale vor continua să existe în România. A fost introdus doar un impozit de 15% pentru pensiile foarte mari în loc de 30% cum se anunţase iniţial, iar impactul este nesemnificativ.

Practic au eliminat 700 de pensii speciale, cele ale parlamentarilor, şi au salvat alte 210.000. 210.000 de speciali care îşi primesc pensiile aproape integral. Ciucă a rămas cu 16.000 lei, dublu faţă de partea constributivă. Asta deşi jalonul din PNRR presupune trecerea la pensii contributive. Marcel Ciolacu a pus în pericol miliardele de euro din PNRR pentru școli, spitale și autostrăzi.

Ciolacu și-a apărat specialii. Parlamentarii, angajații BNR, ANCOM ori ANRE, cu salarii de mii de euro pe lună, vor putea să cumuleze pensia cu salariul. Dacă ești o îngrijitoare dintr-o grădiniță trebuie să alegi dintre o pensie de 1.250 de lei și un salariu de 1.900 de lei.

 USR a votat împotriva acestei legi, a fost singurul partid care a refuzat să voteze pentru păcăleala pusă în scenă de PSD și PNL. Am reușit  totuşi să facem un pas înainte. Am desființat prima categorie de pensii speciale. Oricât vor încerca PSD și PNL să-și salveze privilegiile, rezultatul va fi același: pensiile speciale vor fi eliminate în totalitate. Vom continua să punem presiune pe partidele aflate la guvernare până când toate pensiile speciale vor fi desființate.