Minciuni peste minciuni. Asta este strategia primarului Vergil Chițac pentru Constanța. S-a cățărat pe minciuni ca să ajungă la Primărie și continuă la fel și acum. Nu a făcut nimic din ce a promis. Vergil Chițac ştie doar  să mintă și să cheltuie fără rost banii constănțenilor pe tot felul de proiecte stupide.

Lipsa de viziune şi incompetenţa lui Vergil Chiţac au adus Constanţa în haos. După 3 ani de mandat oraşul este sufocat de lucrări interminabile, cu un trafic infernal. Pe lângă faptul că a transformat oraşul într-un şantier imens, Chiţac nu dă doi bani pe patrimoniul Constanței, nu respectă legislaţia de mediu, iar marea lui realizare în acest mandat este că a reuşit să vândă angro oraşul şi să le ţină partea rechinilor imobiliari.

Constănţenii plătesc pentru bătaia de joc a primarului şi prăduirea banului public. Lucrările începute şi neterminate, praful pe care îl inhalează, lipsa locurilor de parcare sunt doar câteva dintre lucrurile cu care constănţenii se confruntă zilnic de la instalarea administraţiei Chiţac la conducerea oraşului.

Toată Constanța este înghițită de praf, iar deșeurile de pe șantiere sunt depozitate ilegal, la întâmplare. Chițac a făcut un eveniment din demolarea stadionului Farul, dar nu s-a gândit și la sănătatea constănțenilor. Garda de Mediu a dat  o amendă de 15.000 de lei după ce inspectorii au constatat că nu sunt folosite tunuri cu apă şi plase de protecție și nu sunt respectate normele pentru a reduce poluarea din casele constănțenilor care locuiesc în zonă. La fel s-a întâmplat şi în intersecţia de la Casa de Cultură. Am sesizat Garda de Mediu după ce mormane de deşeuri au fost depozitate pe stradă.

Primarul este atât de incompetent încât nici măcar proiectele bune pentru cetăţeni nu le poate implementa corect. Spitalul Modular din curtea Spitalului de Boli Infecţioase s-a construit fără autorizaţie de la Direcţia de Cultură. Este foarte adevărat că avem nevoie de spitale, însă acest lucru nu înseamnă că legea nu trebuie respectată. Pentru Vergil Chițac legea însă nu există. Primăria a emis certificatul de urbanism și autorizația de construcție a unității modulare fără acest aviz, în situaţia în care terenul respectiv face parte din patrimoniul arheologic al Necropolei Tomis. Dar când i-a păsat lui Chiţac de patrimonial Constanţei? A lăsat în paragină toate monumentele istorice din oraş. Poarta Mare a Cetății Tomis nu a mai fost curățată de bălării de când viceprimarul USR era în funcție, iar Termele Romane de la Poarta 1 Port din Constanța sunt iar acoperite de vegetaţie. În primăvară zona a fost igienizată la solicitarea consilierilor locali USR, însă acum arată dezastruos.

Deşi nu face nimic pentru locuitorii oraşului, Chiţac a ordonat mobilizare generală pentru vizita lui Klaus Iohannis la Constanța de Ziua Marinei. A fost imediat amenajată faleza pentru șeful statului, s-au vopsit balustradele și s-a plantat gazon ca să arate bine pentru vizita președintelui. În schimb, pentru constănţeni…haos şi mult praf.

Tot din marile “realizări” ale lui Chiţac face parte şi vânzarea bucată cu bucată a orașului folosind argumente precum „numai proștii nu se răzgândesc“ sau „recunosc că sunt inconsecvent“. Cu sprijinul consilierilor PNL-PSD,  a vândut un teren de 79 mp de pe taluzul Constanței către un dezvlotator imobiliar. Același teren pentru care Chițac și asociația pe care o conducea, în 2020, au acționat în instanță, pentru a împiedica vânzarea aprobată de administrația PSD a lui Decebal Făgădău. În doar patru luni, Vergil Chițac a inițiat cinci proiecte cu dedicație pentru rechinii imobiliari: vânzarea unei bucăți de 854 de mp de plajă în Mamaia către șeful PSD, Ion Dumitrache;  vânzarea unui teren de 79 mp pe taluz, ce îi va permite unui afacerist constănțean să construiască un P+6; dispariția spațiului verde din fața hotelului Perla, aprobând apariția unei noi construcții (un restaurant); vânzarea unui teren de 149 mp de pe strada Căpitan Petre Romulus către un fost șef din Portul Constanța, care a făcut afaceri cu fiul primarului; eliminarea din bugetul local a studiului de fezabilitate destinat regenerării a 454 mp de teren pe strada Banu Mihalcea, pentru a lăsa loc unui dezvoltator imobiliar care vrea să construiască un bloc.

La toate acestea se adaugă abuzurile urbanistice din cartierul Palazu Mare unde periodic între case răsar noi blocuri, fără drumuri de acces potrivite sau trotuare. Consilierii locali USR sunt cei care au stat de vorbă cu locuitorii din zonă şi au depus un proiect pentru suspendarea PUZ-ului pentru a se evita transformarea zonei de case în cartier de blocuri.

Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient faptul că primarul cheltuie fără rost banii publici, Primăria Constanța a pierdut şi fondurile europene din care trebuia finanțat proiectul de reamenajarea a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța.

Alţi 16.000 euro au fost irosiţi pentru branduirea staţiunii Mamaia cu un logo cumpărat de pe internet cu 15 dolari. Nimeni de la Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța nu a fost tras la răspundere.

În plus, Vergil Chiţac încalcă legea în mod flagrant, cu o aroganţă ieşită din comun şi împiedică accesul constănţenilor la şedinţele Consiliului Local. Primăria Constanţa este singura primărie din ţară care ţine şedinţele CLM în format exclusiv online, ignorând cererile repetate ale consilierilor locali USR, ale parlamentarior USR, ale cetăţenilor şi jurnaliştilor de a se reveni la normalitate. Transparenţa şi comunicarea nu fac parte din strategia administraţiei Chiţac. Primarul evită să discute faţă în faţă cu jurnaliștii despre problemele oraşului, iar la solicitarea ziariştilor constănțeni de a organiza conferințe de presă lunare, răspunsul primarului a fost că nu le consideră necesare. De altfel, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, consilierul local USR, Florin Cocargeanu, l-a întrebat pe primar de ce nu organizează ședințele în format fizic pentru a putea participa şi presa, iar răspunsul lui Chiţac a fost halucinant: “Presă o numiți dumneavoastră, eu nu o numesc presă”.  Individul Chițac nu mai are limite. Jigneşte în stânga şi în dreapta cu o aroganţă de necrezut, nu respectă legea şi ia numai decizii proaste.

După 4 ani de mandat al primarului Chiţac, Constanța a ajuns în topul celor mai urâte orașe din țară și a devenit locul de unde oamenii îşi doresc să plece. Rupt total de realitate, amiralul cu pensie specială a demonstrat cât de mult disprețuiește acest oraș în care nici măcar nu locuiește.

Oamenii nu trebuie să uite toată această bătaie de joc!

Semnează petiția și cere-i demisia primarului Constanței.
https://petition.qomon.org/constanta-aruncata-in-haos…/